fbpx Skip to content

Heup Artrose

Wij staan voor je klaar!

Profiteer nu van onze actie! Vrijblijvend advies met onze Gratis Heuppijn Check. 

Hoe ontstaat het?

Plan een gratis onderzoek in!

Fysio Vitaal Revalidatie begrijpt dat niet altijd alles duidelijk is na een bezoek aan de specialist. Wij helpen je graag vrijblijvend om meer duidelijkheid te krijgen!

De heup is een kogelgewricht en bestaat uit een kop en een kom. De kom bevindt zich in het bekken en is bekleed met elastisch kraakbeen. De kop zit op de hals van het dijbeen en is ook bedekt met kraakbeen. Als het kraakbeen in het gewricht beschadigd raakt en verdwijnt, spreken we van artrose. De beweeglijkheid van de pijnlijke heup is in de regel beperkt. Soms is niet duidelijk waar de pijn in de heup vandaan komt. Is het een aandoening van het heupgewricht of ligt de oorzaak elders in het lichaam, zoals de rug, het bekken of de knie. Om de pijn in de heup te verhelpen, is het daarom belangrijk om eerst de bron van de pijn in de heup te ontdekken.

‘Revalideren? Better in Best OUT!’

Wat zijn de symptomen?

Artrose van de heup leidt tot problemen bij het lopen. Op den duur kan dit leiden tot stijfheid en pijn. De pijn wordt dan gevoeld rondom de lies, de bil en het bovenbeen. Regelmatig is ook sprake van uitstralende pijn naar de knie.
De beweeglijkheid van de pijnlijke heup is in de regel beperkt. De meest voorkomende symptomen van heupklachten zijn pijn in de heup, zowel in rust – ook ’s nachts – als tijdens beweging. De pijn in de heup straalt uit naar het been en/of het geslachtsdeel. Het looppatroon raakt verstoord en de beweeglijkheid van de heup vermindert.

Welke behandeling is er nodig?

Soms is het niet meteen duidelijk wat de oorzaak is van de heupklachten. Voor de diagnose van heupklachten kun je rechtstreeks naar de fysiotherapeut gaan. Omdat pijn in de heup niet altijd veroorzaakt wordt door een heupaandoening, is het belangrijk dat naast de heup ook de rug, de knieën, het bekken en de lies worden onderzocht. De fysiotherapeut stelt vragen, onderzoekt je houding en de beweging van de spieren en de pezen in en rondom de heup. Soms wordt ook aanvullend onderzoek gedaan met een röntgenfoto, echo of MRI-scan.

Een heupoperatie wordt pas overwogen als andere behandelingen niet (meer) helpen. De operatie is een forse ingreep, daarom is het verstandig de eerste operatie zo lang mogelijk uit te stellen.
Voor veel aandoeningen zijn verschillende behandelingen mogelijk. Dat geldt ook voor het behandelen van heupslijtage. De Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) ontwikkelden de Consultkaart ‘Artrose in de heup – Behandelmogelijkheden’.

 

Tóch een operatieve ingreep: een heupoperatie

Een operatie kan soms helpen als je het gewricht nog maar moeilijk kunt bewegen. Of als je ‘s nachts veel pijn blijft houden. Dan kan de huisarts je naar een orthopedisch chirurg verwijzen. De chirurg onderzoekt het gewricht en bespreekt welke behandeling mogelijk is en wat de voor- en nadelen zijn van de operatie. Samen kies je de behandeling die het beste bij jou en je omstandigheden past.

 

Better in, Best out  
Orthopedische revalidatie voor en na een heupoperatie

Stel, je staat op de wachtlijst voor een heupoperatie. Die wachttijd kun je benutten om zo fit mogelijk de operatie in te gaan en zelf actief bij te dragen aan een snel herstel. Een goede lichamelijke conditie verkleint dan de kans op complicaties en draagt bij aan een voorspoedig herstel na de operatie.
Samen met de orthopedische therapeuten van FysioVitaal Revalidatie kun je al vóór de ingreep werken aan een optimale conditie. Onder het motto ‘Better in, best out’ begint het herstel al vóór de operatie. Pre-validatie kunnen we het noemen.
Het orthopedisch behandelteam van FysioVitaal Revalidatie ontwikkelde daarvoor een effectief behandelprogramma. Daarbij combineren we beweging en goede voeding voor de spieropbouw. De fysiotraining prikkelt de spieren om spierkracht op te bouwen en goede voeding levert bouwstoffen voor de spiergroei. Het resultaat: meer spierkracht en je bent fitter en vóelt dat ook. Als voorbereiding op de operatie, maar ook na de ingreep heeft het lichaam extra energie en voedingsstoffen nodig voor de wondgenezing en een voorspoedig herstel. 

Deskundige begeleiding door een betrokken team

Samen werken aan conditie, het opbouwen van spierkracht en een goede voedingstoestand geven je ook een fikse mentale opkikker. Het kan zo nodig zelfs motiveren om te stoppen met roken. Het fysioteam van FysioVitaal Revalidatie werkt nauw samen met diëtisten, ergotherapeuten en een stoppen met roken coach.
Hoe dan ook, we bieden je een persoonlijke en krachtige aanpak en de deskundige begeleiding door een betrokken team. En dat motiveert!

In het water bewegen zonder pijn
Als bewegen voor of na de ingreep nog te pijnlijk is, kun je in het comfort van het warme water de belastbaarheid van de spieren verhogen. Het water is boven de 30 graden en in combinatie met het drijfvermogen voelt bewegen prettig aan. In het water wordt het lichaamsgewicht voor een groot deel gedragen en kun je zonder pijn bewegen. Door te trainen in het comfort van het water sterk je de spieren en corrigeer je het looppatroon.
In het water gaat bewegen makkelijker. De aangename temperatuur en het drijfvermogen van het water verzachten de pijn. In het verwarmde zwembad van Van Der Valk AquaVita in Tiel biedt Prisca van Dijk fysiotherapie in het water.

Herstel na een heupoperatie

Het team van FysioVitaal Revalidatie bereidt je voor op een voorspoedig herstel na de heupoperatie. We brengen je persoonlijke wensen en mogelijkheden in kaart en samen bepalen we welke ondersteuning nodig is om problemen bij de dagelijkse activiteiten al van tevoren op te lossen.  
Revalidatie na een heupoperatie betekent zo snel mogelijk gaan bewegen. De nieuwe heup is stabiel en kan gewoon belast worden. De (artrose) pijn werd veroorzaakt door slijtage van het heupgewricht en daar is een kunstheup voor in de plaats gekomen.
De eerste weken kun je nog wat pijn ervaren. Dat hoort erbij, zeker na intensief oefenen. De fysiotherapeut begeleidt de revalidatie, stelt oefeningen voor en bewaakt je grenzen. Het is belangrijk niet over grenzen heen te gaan. Met elke dag een beetje vooruitgang overwin je snel de angst voor (artrose)pijn. Over het algemeen is het resultaat van een operatie erg positief.

Wat kost een behandeling?

Voor mensen met artrose van de heup of knie is sinds 2018 een basisvergoeding opgenomen in de zorgverzekering voor fysiotherapie, voor diëtiek en ergotherapie. Daarbij is wel het eigen risico van toepassing.
De vergelijkingssite zorgwijzer.nl heeft overzichtelijk op een rijtje gezet welke zorgkosten worden vergoed.

Ons netwerk

Fysio Vitaal Revalidatie Tiel heeft een uitgebalanceerd behandelprogramma ontwikkeld om samen met onze collega’s van Van der Valk Vitaal de ErgotherapieDiëtiek, ”Stoppen met Roken” en met jou aan hetzelfde doel te werken: fysiek en mentaal fit-zijn en een betere kwaliteit van leven.

Onze specialist Anco beekman geeft in deze video een korte samenvatting over knie artrose.

Wat onze patiënten vertellen

 • 5 star review  Helaas was ik getroffen door Corona. Om en te herstellen en mijn conditie weer op te bouwen ben ik in contact gekomen met Fysio Vitaal. Daar ben op een zeer goede manier geholpen en ondersteunt door Prisca. Ik ben zeer blij dat ik dit heb gedaan. Mijn conditie is mede door de goede begeleiding en opbouw door Pricsa redelijk snel weer opgebouwd. Via deze weg wil ik haar nogmaals bedanken voor de goede zorgen.

  thumb Richard Hoekstra

  5 star review  Unfortunately I was struck by Corona. To recover and to rebuild my condition I came into contact with Fysio Vital. There I was helped and supported in a very good way by Prisca. I am very happy that I did this. My condition has been rebuilt fairly quickly, partly due to the good guidance and build-up by Pricsa. I would like to thank her again for the good care.

  thumb Richard Hoekstra

  5 star review  Geschreven door: Jantine Donkelaar. Het concept waarmee Fysio Vitaal Revalidatie werkt, Better in best out, is voor mij erg goed gebleken. Van stompelend naar normaal lopen was al snel gerealiseerd. De persoonlijke aandacht en de passie waarmee de betrokken fysiotherapeuten hun beroep uitoefenen is geweldig!

  thumb Fysio Vitaal Revalidatie
 • 5 star review  Jong en oud kunnen terecht bij Fysio Vitaal Revalidatie. Anco en Prisca hebben mij (Isa) afgelopen weken zeer prettig en vriendelijk behandeld. Ze geven goede tips, corrigeren goed en geven goede uitleg van de oefeningen. Ze doen hun werk met veel liefde en passie!

  thumb Jaap en Isa Vink

  5 star review  Young and old can go to Fysio Vital Rehabilitation. Anco and Prisca have treated me (Isa) very pleasant and friendly in recent weeks. They give good tips, correct well and explain the exercises well. They do their job with a lot of love and passion!

  thumb Jaap en Isa Vink

  5 star review  Anco is een vakman, hij begrijpt de klacht, legt goed uit wat er aan de hand is en welke aanpak en oefeningen daarvoor nodig zijn. Ik voel me prettig en zeer op mijn gemak bij Anco. En last but not least Anco is oprecht geïnteresseerd in jou als mens en bovendien super aardig. Kortom een aanrader als je een fysiotherapeut nodig hebt.

  thumb Louise Engbers
 • 5 star review  Anco is a professional, he understands the complaint, explains well what is going on and which approach and exercises are required. I feel comfortable and very comfortable with Anco. And last but not least, Anco is genuinely interested in you as a person and also super nice. In short, a must if you need a physiotherapist.

  thumb Louise Engbers

  5 star review  Professionele fysiotherapeut effectieve en goede behandeling

  thumb Maria Netten

  5 star review  Zeer professioneel, echte aanrader!

  thumb Ruben den Hartog
 • 5 star review  Wij kunnen Fysio Vitaal Revalidatie aan iedereen aanbevelen. De zeer kundige en vriendelijke therapeuten hebben al veel mensen geholpen.

  thumb Fitnessclub Tiel

  5 star review  We can recommend Fysio Vital Rehabilitation to everyone. The very knowledgeable and friendly therapists have helped many people.

  thumb Fitnessclub Tiel

  5 star review  2 jaar geleden heb ik een dwarslaesie opgelopen. Toen ik thuis kwam wilde ik naar een goeie fysio. Ik kwam uiteindelijk uit bij Fysio Vitaal. Anco, mijn fysio, een hele aardige en communicatieve man. Hij doet zijn best voor elke cliënt en zorgt er voor dat je je op je gemak voelt. In een kleine 2 maanden voelde ik al vooruitgang. Ik ben heel blij dat ik deze fysio heb gekozen! Zeker 5 sterren waardig.

  thumb Husein Omerovic
 • 5 star review  2 years ago I contracted a paraplegia. When I got home I wanted to go to a good physio. I ended up with Fysio Vitaal. Anco, my physio, a very nice and communicative man. He does his best for every client and makes sure that you feel comfortable. In just under 2 months I already felt progress. I am very happy that I chose this physio! Certainly worthy of 5 stars.

  thumb Husein Omerovic

  5 star review  Onlangs werd ik gediagnostiseerd met bechterew aan mijn knie. Hierdoor ben ik op lange termijn gestopt met sporten. Doordat ik het sporten in mijn leven miste, ben ik toch op zoek gegaan naar oplossingen. Zodoende ben ik bij Anco terecht gekomen. Hij heeft me goed begeleid en geleerd te werken met mijn aandoening, waardoor ik weer helemaal back on track ben.

  thumb S. Lai

  5 star review  Anco gaat te werk op een heel persoonlijke, professionele en prettige manier. Ik kan iedereen Fysio Vitaal aanraden!

  thumb Matthijs Bongaards
 • 5 star review  Anco en Prisca zijn super vriendelijk en hebben mij goed geholpen!

  thumb Viktoria Janke

  5 star review  Super vriendelijk, goede expertise.

  thumb John Lin

Better IN best out!

'Zo fit mogelijk erin en er beter uit, dat maakt het verschil!'

Plan een gratis onderzoek in!

Kijk je op tegen een nieuwe knie, heup of operatie? Heb je nog twijfels na het lezen van alle informatie? Wij geven graag vrijblijvend advies. Uiteraard kun je ons ook telefonische bereiken.